Saturday, April 20, 2024

https://tjen-folket.no/2024/04/17: Peru: Aksjoner mot gruveselskap

 

Kameratene våre i Red Herald skriver om peruanske gruvearbeideres kamp, med flere angrep mot gruveselskap de siste månedene. 

Publisert av Red Herald 13.04.2024.


Korte redegjørelser om aksjonene mot gruveselskapene i Peru

Siden siste halvdelen av i fjor har selvorganiserte gruvearbeidere gjennomført ulike aksjoner, der de fleste har vært sabotasjeaksjoner. Det siste angrepet som er rapportert, var mot gruveselskapet Poderosa, der 16 strømmaster har blitt sprengt med dynamitt av gruvearbeidere, og to av mastene ble sprengt i dette siste angrepet.

Gruveselskapet Poderosa er et selskap der 49% av aksjene er i hendene på den imperialistiske kapitalen og 51% i hendene på deres lakeier. Blant disse finner man selskaper som South America Mining og Xelor Shipping Limited.

I dette angrepet skal dessuten en høytstående funksjonær i selskapet ha blitt drept og to andre skadd. Det ser ut til at disse væpna gruppene med gruvearbeidere organiserer seg i mange deler av Peru. I dette tilfellet fant angrepet sted i byen Pataz, i regionen la Libertad, nord i Peru. Etter angrepet var en del av kraftverket uten strøm. I et annet angrep mot det samme selskapet i desember 2023 ble ni andre, som ble beskyldt for å være leiesoldater for det statseide gruveselskapet, drept og tretten ble skadd.

På grunn av dette ble det erklært unntakstilstand i regionen. For øyeblikket er flere hundre politi og militære tropper utplassert i provinsen. Siden da har politiet trappa opp sin folkefiendtlige krigføring, og mellom 11. og 29. mars i år ødela de til sammen 27 «ulovlige gruver». Det var den gamle staten som erklærte disse gruvene ulovlige, og det var gruveselskapene som stjal disse gruvene fra folket til fordel for imperialismen og den byråkratiske kapitalismen.

Kampen til disse gruvearbeiderne er av spesiell betydning for den peruanske revolusjonens utvikling og erfaring: å angripe gruveselskapene er et direkte angrep på den gamle peruanske staten, fordi det er en statlig økonomiske aktivitet, og følgelig svekkes den kontrarevolusjonære væpna aksjonen.

For mer analyse anbefaler vi artiklene til Verein der Neuen Demokratie.


Kjære leser!

Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.